Pellet drzewny, zwany również biomasą, to ekologiczna alternatywa dla węgla. Za tym opałem przemawia wiele: czystość kotła oraz pomieszczenia, w którym przechowuje się pellet, opakowanie w postaci niewielkich worków, mało popiołu w wyniku spalania oraz naturalne pochodzenie. Co jednak z ceną? Czy ogrzewanie pelletem jest ekonomiczne i po prostu się opłaca? Jaki pellet wybrać, by wydajniej i taniej ogrzewać swój dom? Podpowiadamy!
UWAGA!
Jeśli nie czujesz się na siłach, by samemu ustawić piec – bezpieczniej wezwać na pomoc fachowca. Przeszkoli i wytłumaczy, jak w przyszłości samodzielnie dokonywać zmian w ustawieniach.
Ustawienie pieca – parametry, na które trzeba zwrócić uwagę
Piec na ekogroszek z podajnikiem, wyposażony w sterownik, wymaga regulacji trzech najważniejszych ustawień:
- czasu podawania opału,
- przerwy podajnika ekogroszku,
- mocy nadmuchu.
Niestety nie istnieją uniwersalne ustawienia, które będą dobre w przypadku każdego pieca. Wiele zależy m.in. od gatunku opału (czy jest to wysokojakościowy, suchy ekogroszek), czasu obrotu ślimaka (część odpowiedzialna za podawanie opału, zapobiega również jego obijaniu o ścianki) oraz rodzaju pieca na ekogroszek i jego wymiarów. Można jednak wyjść od automatycznych ustawień, a następnie samodzielnie regulować konkretne parametry.
Czas podawania ekogroszku
Konfiguracja tego czynnika ma znaczący wpływ na wydajność kotła. Niewłaściwe ustawienie tego parametru powoduje, że kocioł nie osiąga odpowiedniej temperatury, zmniejsza się jego moc i w konsekwencji spalanie staje się nieekonomiczne.

Piec na ekogroszek z podajnikiem jest wygodnym rozwiązaniem. Wystarczy raz wrzucić opał do specjalnego pojemnika i na dłuższy czas można zapomnieć o tym obowiązku! W przypadku kotła bez podajnika musimy stale czuwać, by w odpowiednim momencie dorzucić do pieca.
Jak dobrze ustawić piec na ekogroszek, by czas podawania był właściwy? Najlepiej zacząć od wartości wyjściowej, która przeważnie wynosi 5 sekund (chyba, że producent w swojej instrukcji wyraźnie zaznaczył inną wartość). To od nas zależy, czy zwiększymy ten współczynnik. Trzeba jednak mieć na uwadze, że dodanie każdej sekundy jest równoznaczne ze wzrostem mocy kotła. Należy ten parametr wyregulować samemu, by dojść do optymalnej wartości, która pozwoli efektywnie ogrzać dom. Bardzo często przy średniej wielkości pieca na ekogroszek konfiguracja kończy się na 9 – 10 sekundach.
Czas przerwy
Czas przerwy w podawaniu ekogroszku musi być ustawiony proporcjonalnie do czasu podawania opału. Najczęściej stosunek obu tych parametrów wynosi 1 do 8, np. przy czasie podawania 5 sekund okres przerwy powinien wynosić 40 sekund. Im dłużej trwać będzie dodawanie paliwa do pieca, tym większy musi być czas przerwy. Ale pamiętajmy, że dłuższy moment postoju sprawia, że piec potrzebuje później więcej energii, by uzyskać optymalną temperaturę w chwili rozruchu kotła.
Moc nadmuchu
Ustawiając prawidłowo piec na ekogroszek z podajnikiem, nie sposób pominąć mocy nadmuchu. Odpowiednie nastawienie dmuchawy ma wpływ na wydajne spalanie opału. Jeśli ustawimy bardzo małą moc – ograniczymy do kotła dostęp tlenu, co znacznie utrudni spalanie. Grozi to nieefektywnym zużyciem paliwa i wiąże się z zasypywaniem niedopalonego opału, co prowadzi do wygaszenia paleniska. Z kolei zbyt duży nawiew prowadzi do wtłaczania ciepła bezpośrednio w komin. Powoduje to tworzenie się spieków.
Jak ustawić moc nadmuchu, aby piec działał efektywnie? Wartość tego parametru konfiguruje się na podstawie stosunku czasu podawania węgla do czasu nadmuchu. Zimą najczęściej jest to wartość 1 do 3, latem 1 do 4, przykładowo: zimą, przy czasie podawania 5 sekund i okresie przerwy 40 sekund, czas nadmuchu powinien wynosić 15 sekund.
Co trzeba zrobić, zanim przystąpimy do automatycznego ustawiania kotła?
Ustawiając nowy piec, należy pamiętać o tym, że bezpieczeństwo jest najważniejsze. Niezależnie od tego, czy kocioł montowany jest w miejscu poprzedniego pieca, czy instalowany w nowym domu – trzeba zaprosić kominiarza. Powinien sprawdzić sprawność całego systemu. Dodatkowo jeśli piec umieszczony jest w miejscu poprzedniego, kominiarz musi wyczyścić dokładnie cały układ kominowy.

Przed wprowadzaniem zmian w ustawieniach, zawsze trzeba sprawdzić stan pieca. Warto dokonywać regularnych przeglądów i pamiętać o wizytach kominiarza, który sprawdzi poprawność całej instalacji.
Chcąc zmienić ustawienia w piecu, który był już używany, należy:
- wyczyścić kocioł oraz kanały termiczne, a także kanały powietrzne w retorcie;
- sprawdzić, czy na ściankach wewnątrz kielicha retorty nie powstały tzw. nagary, czyli twarde osady pojawiające się w komorze spalania. Powstają one z niedopalonych cząstek paliwa i mogą wpływać na nieprawidłowe działanie kotła;
- przejrzeć ślimak podający paliwo, czy nie jest wypalony lub uszkodzony. Jedynie prawidłowo działający ślimak zapewni odpowiednią pracę pieca.
Piec na ekogroszek z podajnikiem – ustawianie automatyczne krok po kroku
#1. Rozpalanie pieca na ekogroszek z podajnikiem
Rozpalając zimny kocioł, należy na początku sprawdzić:
- czy instalacja jest prawidłowo napełniona wodą,
- czy woda nie zamarzła,
- czy przepustnica czopucha jest otwarta.
Bezpośrednio przed rozpaleniem trzeba zaprogramować regulator pieca zgodnie z instrukcją obsługi dostarczoną przez producenta.
#2. Napełnianie podajnika
Kolejnym krokiem jest napełnienie zasobnika odpowiednim paliwem – w tym wypadku ekogroszkiem. Po zamknięciu klapy należy uruchomić sterowniki i pracę kotła w trybie ręcznym. Zarówno podczas pierwszego rozruchu, jak i przy każdorazowej zmianie paliwa trzeba dokonać konfiguracji czasu podawania opału oraz postoju.
#3. Ustawianie automatycznych parametrów
Jak dobrze ustawić piec na ekogroszek? Każdy kocioł na ekogroszek z podajnikiem posiada swoje ustawienia fabryczne. Przy pierwszym użytkowaniu warto z nich skorzystać, bo mogą okazać się w naszym przypadku optymalne.
Z reguły automatyczny czas pracy podajnika oraz postoju powinien być ustawiony tak, jak wspominaliśmy wcześniej, czyli ok. 5 sekund pracy i 40 sekund przerwy. Wcześniej warto zapoznać się z instrukcją obsługi, ponieważ konkretny piec może wymagać ręcznego ustawienia parametrów wskazanych przez producenta. Dzięki prawidłowemu nastawieniu, opał będzie spalał się równomiernie.
Ważne jest, by żar w trybie pracy kotła znajdował się ok. 3 – 4 cm nad palnikiem. Jeśli cofa się do wnętrza pieca – należy wydłużyć czas dostaw lub skrócić postój podajnika. Gdy z palnika przesypuje się niespalony węgiel – czas podawania paliwa powinien być skrócony. Warto też korygować moc wentylatora w trakcie wprowadzania ustawień. Można tego dokonać za pomocą przepustnicy umieszczonej na nawietrzniku.
#4. Sprawdzanie płomienia
Następnym krokiem jest sprawdzenie barwy płomienia. Kolor powinien być delikatny, jasnoczerwony lub jasnożółty. Intensywnie czerwony oznacza, że dopływ powietrza jest za mały, jaskrawożółty – że za duży.
#5. Uzyskiwanie optymalnego ciepła
W domu jest za zimno lub za ciepło? Należy zmienić ustawienia automatyczne. W takim wypadku warto zmniejszyć lub zwiększyć czas pracy podajnika, dostosować do tego przerwę oraz moc wentylatora, według wcześniejszych wskazówek.
Jak ustawić piec na ekogroszek w sezonie letnim?
W przypadku nowych pieców na ekogroszek z podajnikiem różnice pomiędzy trybami letnim i zimowym są niewielkie. Bardzo często jest to tylko kwestia drobnych zmian w ustawieniu sterownika. Latem najczęściej nie musimy ogrzewać budynku, przeważnie wykorzystujemy wyłącznie pompę zapewniającą w domu ciepłą wodę.

Trzeba pamiętać, by latem zmienić ustawienia pieca, inaczej czekają nas większe wydatki za niepotrzebne w tym okresie ogrzewanie.
W okresie letnim najważniejsze są ustawienia automatyczne dotyczące czasu podawania opału oraz nadmuchu. Pozostawienie nastawień zimowych może skutkować wzrostem temperatury w domu. Warto ograniczyć czas podawania, by piec na ekogroszek nie pobierał dużo paliwa.
Należy pamiętać, że latem stosunek czasu podawania ekogroszku do okresu przerw i mocy nadmuchu powinna wynosić 1 do 4.
O tym warto pamiętać!
- Po wprowadzeniu parametrów do sterownika przez kilka godzin obserwuj palenisko i opał, by wiedzieć, kiedy należy wprowadzić ewentualne zmiany w ustawieniach.
- Nigdy nie stosuj w piecu wody, której temperatura będzie niższa niż 55 oC lub wyższa niż 80oC. Dzięki temu nie dopuścisz do efektu kominowego, zwanego też cugiem, czyli przepływu cieplejszego powietrza z dołu do góry komina.
- Zadbaj o to, aby przerwa w czasie podtrzymania nie była dłuższa niż 5 – 6 minut. To może doprowadzić do zbytniego wychłodzenia opału, co utrudnia późniejszy start pieca.
- Dopasuj ustawienia przesłony wentylatora do pogody, np. jeśli na dworze jest niska temperatura, cug będzie większy – w takim wypadku należy zmniejszyć nadmuch w piecu.
- Wybieraj wyłącznie wysokiej klasy ekogroszek, o niskim stopniu wilgotności – dzięki temu piec posłuży Ci na długi czas, a ogrzewanie domu będzie ekonomiczniejsze.
- Obserwuj popiół – jeśli widzisz odchylenia od normy (jest go bardzo dużo lub zaskakująco mało), reguluj ustawienia podajnika paliwa w górę lub w dół, by piec działał prawidłowo. Sprawdzaj, czy na wewnętrznych ściankach kotła nie pojawiły się nagary.
- Pamiętaj o regularnych przeglądach i czyszczeniu pieca oraz wizytach kominiarza. Bezpieczeństwo jest najważniejsze!
- Nie istnieją uniwersalne ustawienia dla każdego pieca – zawsze kieruj się instrukcją producenta. Dopiero później nastawiaj automatycznie poszczególne parametry, by dostosować działanie kotła do swoich potrzeb.
Pozdrawiamy,